Corona nieuws

Dit artikel is overgenomen uit dagblad tubantia van 21 augustus 2020

Leeg bed. Foto ter illustratie.
Leeg bed. Foto ter illustratie. © ANP

Annuleringsdrang groepsaccommodaties in Twente groeit: ‘Moet ik daarvoor opdraaien?’

MANDER – Nu het aantal coronabesmettingen toeneemt, groeit de angst bij mensen die een grote groepsaccommodatie hebben geboekt. Toch maar annuleren? Maar wie dat doet, draait vermoedelijk zelf voor de kosten op.Lucien Baard 20-08-20, 21:07 Laatste update: 21:54

De familie Iping uit Amsterdam wil af van haar boeking voor een jaarlijks familietreffen met 45 personen, komend weekeinde in Twente. „We vinden het volstrekt onverantwoord om te gaan”, zegt Josef Iping. „We zijn een gezelschap in de leeftijd van 0 tot 80. De kans op besmetting is ons te groot.” Ze willen hun aanbetaling van 1700 euro terug van de Manderhoeve. Of een voucher om later te komen. Ze kregen nul op het rekest.

De Ipings hebben op hoge poten een brief geschreven naar de Veiligheidsregio Twente. Volgens de familieleden zou hun eigen Veiligheidsregio (Kennemerland) de trip wel afraden. Maar ‘Twente’ laat weten dat groepsaccommodaties gewoon open mogen zijn, mits zij zich aan de regels houden. En dat het verder aan de huurders zelf is om de 1,5 meter in acht te houden.

We vinden het volstrekt onverant­woord om te gaan. De kans op besmetting is ons te grootJozeff Iping

Perplex

Iping schrijft zelfs de burgemeester van Tubbergen aan. ‘Het lijkt ons praktisch onmogelijk om in uw regio alle groepsaccommodaties afdoende te kunnen overzien. Wij voelen ons gedupeerd door het beleid van de regio Twente. Financieel, maar ook vanuit onze verantwoordelijkheid ten opzichte van de coronacrisis.’

John Nijhuis van de Manderhoeve is perplex dat zelfs de burgemeester wordt ingeschakeld. Hij vindt dat hij fair is geweest. Hij is ook niet van plan om de familie nog een aanvullende rekening te sturen, bovenop de aanbetaling, hoewel hij dat contractueel mag.

„De accommodatie is geschikt volgens de coronaregels. Het zijn verschillende woonunits, met eigen slaap- en badkamers. Annuleren is een keuze. Moet ik daarvoor opdraaien? Op zo’n korte termijn vind ik ook geen grote groep nieuwe gasten. En een voucher voor volgend jaar? Tsja; dat is een weekeind waarop ik het ook gewoon nog kan verhuren. Dan ben ik twee keer geld kwijt. Dan kan ik de deur wel sluiten.”

Annuleren is een keuze. Moet ik daarvoor opdraaien?John Nijhuis

Veel onzekerheid

Brancheorganisatie Hiswa-Recron geeft de ondernemer gelijk. „De laatste persconferentie van Rutte heeft toch weer veel onzekerheid opgeroepen. Bij een feestje niet meer dan zes mensen thuis. Natuurlijk denken mensen dan: hoe zit het dan met grote groepsaccommodaties? Maar de regels zijn niet aangescherpt. Als een accommodatie voldoet aan de regels, dan is corona geen reden om te annuleren. Ik snap de wens, maar het is niet fair om dat op de ondernemer af te schuiven. Die kan leveren wat besteld is, en heeft al zware klappen gehad.”

Ook de Veiligheidsregio Kennemerland – waar de familie Iping in hun strijd mee schermt – blijkt bij navraag toch dezelfde koers te hanteren als ‘Twente’. „We gaan zulke trips niet actief ontraden. Het is aan de mensen zelf. Vermoedelijk kun je vanwege de regels niet alle geplande activiteiten doen, dus zal het wel minder gezellig zijn. Maar de mensen zijn zelf verantwoordelijk om invulling aan de coronaregels te geven, zoals de 1,5 meter.”

De laatste persconfe­ren­tie van Rutte heeft toch weer veel onzeker­heid opgeroepen

Gek word je ervan

Het treft niet alleen Nijhuis. Bij Hiswa-Recron komen veel meldingen binnen. Peter en Nicole Oude Luttikhuis van Erve Mandermater, bijvoorbeeld, kunnen erover meepraten. Ook zij krijgen vragen en boze gezichten. „Mensen die van hun boekingen af willen, zijn niet altijd erg vriendelijk.” Nicole voelt zich machteloos. 

„Ik snap het. Mensen hebben vragen en ik heb geen keiharde antwoorden. Ik bel ook met de gemeente en de Veiligheidsregio: wat moeten we nou? Je mag niet met meer dan zes mensen thuiszitten. Maar je mag wel weer naar de horeca. Het is tegenstrijdig.” Peter: „Ik word er gek van. Mensen kunnen gewoon komen, er is geen enkele reden om te annuleren. Zo zit het.”